Veelgestelde vragen over orthodontie

Orthodontie

Veelgestelde vragen over orthodontie

Veelgestelde vragen

Wat is orthodontie?

Orthodontie (ook wel dentofaciale orthopedie genoemd) is een gespecialiseerde vorm van tandheelkunde die zich richt op de diagnose, preventie en behandeling van tand- en gezichtsafwijkingen.

Wie is een orthodontist?

Een orthodontist is een tandheelkundig specialist die twee tot drie jaar aanvullende opleiding en ervaring heeft gehad. Uw orthodontist kan tanden rechtzetten, een verkeerd uitgelijnde kaakstructuur corrigeren en de functie van uw glimlach verbeteren.

Wat is de beste leeftijd om naar de orthodontist te gaan?

Als u het uiterlijk van uw glimlach wilt verbeteren, kan elke leeftijd een goede leeftijd zijn om naar de orthodontist te gaan. De Canadian Association of Orthodontists beveelt aan dat kinderen rond de leeftijd van zeven jaar voor het eerst een orthodontist bezoeken; Orthodontische behandeling is echter niet exclusief voor kinderen en tieners: ongeveer één op de vijf orthodontische patiënten is ouder dan 21 jaar. Of u nu een behandeling voor uzelf of voor een kind overweegt, elk moment is een goed moment om de orthodontist te bezoeken .

Hoe kan ik voor mijn gebit zorgen als ik een beugel of een beugel draag?

 • Denk er ALTIJD aan om je tanden te poetsen na elke maaltijd en minstens één keer per dag te flossen.
 • Zorg ervoor dat u tandpasta gebruikt die fluoride bevat en vraag uw orthodontist of familietandarts of u een fluoridespoeling nodig heeft. Zo voorkom je gaatjes!
 • Als u uw houder eruit haalt om te eten, zorg er dan voor dat u uw tanden poetst, flost en vergeet niet om het veilig in de container te bewaren, zodat het niet kwijtraakt of kapot gaat.
 • Houd ook je houder schoon door hem voorzichtig te poetsen met een tandenborstel en tandpasta. U kunt het ook in prothesereiniger laten weken volgens de instructies van uw orthodontist. Plaats uw houder niet in kokend water of in de vaatwasser.
 • Probeer tijdens uw behandeling voedingsmiddelen met veel suiker te vermijden, dit verhoogt de hoeveelheid bacteriën die in uw mond groeien, waardoor er meer tandplak en mogelijk gaatjes ontstaan.
 • Vermijd plakkerig en taai voedsel (karamel, kauwgom, gummyberen), hard voedsel (hard snoep, noten, ijsblokjes) of voedsel dat mogelijk in uw beugel kan blijven steken (maïskolf, zachte bagels, ribben, taffy , enzovoort.).
 • Zorg ervoor dat u uw routinecontroles plant met uw familietandarts. Het wordt aanbevolen om de tandarts elke zes maanden te blijven bezoeken.

Wat zijn beugels?

Beugels worden door uw orthodontist gebruikt om u te helpen het uiterlijk van uw glimlach te verbeteren. Er zijn verschillende soorten beugels om uit te kiezen, waaronder:

 • Bretels wissen
 • Keramische beugels
 • linguale beugels
 • Zelfligerende beugels
 • Onzichtbare beugels
 • Traditionele metalen beugels

Als ik een beugel krijg, hoe lang moet ik ze dan dragen?

De hoeveelheid tijd die in een beugel wordt doorgebracht, is afhankelijk van de individuele patiënt, omdat elke glimlach anders reageert op de behandeling. Behandelingstijden kunnen tussen de zes en 30 maanden duren, maar de meeste standaardbehandelingen duren ongeveer 22 maanden.

Doen beugels pijn?

Een beugel doet niet vaak pijn, hoewel je een paar dagen wat ongemak kunt voelen als je tanden, tandvlees, wangen en mond wennen aan je nieuwe beugel.

Moet ik mijn tanden vaker poetsen als ik een beugel heb?

Met een beugel moet u uw tanden minstens drie keer per dag poetsen om uw tanden, tandvlees en mond gezond en schoon te houden. Regelmatig borstelen helpt om voedsel te verwijderen dat tussen de beugels kan komen te zitten. U moet ook dagelijks flossen om tussen uw beugel te komen waar uw borstel niet bij kan. Uw orthodontist kan u laten zien hoe u goed poetst en flost zodra uw beugel is geplaatst.

Als ik een beugel heb, moet ik dan nog steeds om de zes maanden naar de tandarts?

Ja! Sterker nog, het is zelfs nog belangrijker dat patiënten die een orthodontische behandeling ondergaan hun tandarts regelmatig bezoeken. Met een beugel kan voedsel vast komen te zitten op plaatsen waar je tandenborstel niet bij kan. Dit zorgt ervoor dat bacteriën zich ophopen die kunnen leiden tot gaatjes, gingivitis en tandvleesaandoeningen. Uw tandarts zal nauw samenwerken met uw orthodontist om ervoor te zorgen dat uw tanden schoon en gezond blijven tijdens het dragen van een beugel.

Zal mijn beugel interfereren met mijn schoolactiviteiten zoals sporten, een instrument bespelen of zingen?

Het spelen van een instrument of een contactsport kan enige aanpassing vergen wanneer je voor het eerst je beugel krijgt, maar het dragen van een beugel weerhoudt je er niet van om deel te nemen aan een van je schoolactiviteiten. Als u een contactsport beoefent, is het raadzaam een gebitsbeschermer te dragen om uw beugel of apparaat te beschermen.

Hoe plan ik mijn volgende afspraak in?

Bel dan gewoon onze praktijk! Onze receptiemedewerkers helpen u graag bij het plannen van uw volgende afspraak wanneer het u uitkomt. Bent u een nieuwe patiënt of bent u doorverwezen naar onze praktijk, laat het ons weten en wij zullen u alle informatie verstrekken die u nodig heeft.

Venlo: Lambertusplein 48

5921 JK Venlo, Nederland.

077-3989191

Bel ons vandaag!

Openingstijden

Ma - Vr: 08:00 - 12:30 & 13:30 - 17:30 Za & Zo: Gesloten

Panningen: Steenbakkersstraat 12

5981 WT Panningen, Nederland

077-2061115

Bel ons vandaag!

Openingstijden

Ma - Vr: 08:00 - 12:30 & 13:30 - 17:30 Za - Zo: Gesloten

Facebook & Instagram

@orthodontieaandemaas
nl_NLNederlands
× WhatsApp